Çift taraflı arteria renalis: Olgu sunumu
Meryem Esma DÜZ, Ali KELEŞ, Nurullah YÜCEL, Cengiz KADIYORAN, Muzaffer ŞEKER
AMAÇ:Arteria renalis’ler sağlı sollu olmak üzere, lumbal 1-2 seviyesinde aorta abdominalis’in lateralinden köken alan bir çift arterdir. Temelde her bir böbreğe bir arteria renalis gitmesine rağmen, arteria renalis’lerin dal varyasyonları oldukça sık görülmektedir. böbrek nakli, renal arter embolizasyonu, damar rekonstrüksiyonunda, ürolojik ve vasküler operasyonlar açısından Arteria renalis’lerin varyasyonlarının bilinmesi oldukça önemlidir.
GEREÇ VE YÖNTEM:Necmettin Erbakan üniversitesi meram tıp fakültesi radyoloji anabilim dalı arşivinde bulunan dosya taramasında 43 yaşındaki erkek hastada arteria renalis dal varyasyonuna rastlanmıştır.
BULGULAR:Aorta abdoinalis’in L1-2 diskus intervertabralis seviyesinde normal arteria renalis’lere ek olarak sağlı sollu bir çift renal arter gözlemiştir. Bu arterlerin her ikiside ana renal arterin üst seviyelerinden köken almaktaydı. Ana renal arterlerin aosrta abdominalis çıkış kök çapları 0.51 cm iken sağ aksesuar renal arterin kök çapı 0,38 cm, sol aksesuar renal arter kök çapı 0,36 cm olarak ölçülmüştür. Rrenal arter dal varyasyonları literatürde %19-40 aralığında bildirilmektedir. Bilateral arteria renalis olguları ise %2,6-15 aralığında tanımlanmaktadır.
SONUÇ:Arteria renalis dal varyasyonlarının bilinmesi girişimsel ve diagnostik radyologlar açısından önemi her geçen gün artmaktadır. Ayrıca bu tür varyasyonların bilinmesi özellikle bölge cerrahlarının operasyon sırasında oluşabilecek komplikasyonların önüne geçebilmesi açısından önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Anatomi, Arteria renalis, Dal varyasyonu